Kalın Bağırsak Kolon Kanseri


Kalın bağırsağın 150 ile 180 cm lik ilk kısmına kolon, 15 ile 17 cm lik son kısmına rektum denir. Kalın bağırsakta meydana gelen kansere kolon kanseri denir.

Kolon kanserine neden olan etmenler nelerdir?
Kolon kanserine neden olan sebepler direk olarak bilinmemesine rağmen kanser oluşumuna etki eden çevresel ve kalıtımsal faktörler bulunur. Kolon kanserinde kişinin beslenmesi hastalık ile ilgili önemli bir etki yapar. Özellikle hayvansal yağ içerikli beslenen kişilerde, kolon kanserine yakalanma oranı artar.

Kolon kanseri belirtileri nelerdir?
Vücutta karın kısmında şişkinlik, ağrı şikayetleri, iştah azalması, kilo kaybetme, hemen yorulma, ishal, dışkılama düzeninde farklılıklar, kabızlık, gaita kısmında kan görülmesi, gaita renginin değişmesi, dışkı çapının azalması, mide gazı, midede şişkinlik hissi, mide kramp ve ağrıları, dışkılama sonrası tamamen kalın bağırsakların boşalmadığının hissedilmesi, sebepsiz kilo kayıpları, devamlı halsizlik hali gibi bulgular kalın bağırsak kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Kalın bağırsak kanseri nasıl teşhis edilir?
Hastalığın bulgularını yaşayan kişinin doktora başvurması ile gerekirse kolonoskopi yapılır. Kolonoskopi ile hastalık rahatlıkla teşhis edilir.

Kalın bağırsak kanseri nasıl tedavi edilir?
Öncelikle hastalığın belirtileri görülen kişinin doktora başvurması ve hastalığa neden olan sebeplerin araştırılması ve belirlenmesi yer alır. Kalın bağırsak tedavisi hastalığın nedenine, evrasine, büyüklüğüne göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.
Kalın bağırsak kanseri tedavisinde çoğunlukla; cerrahi ameliyat ile tedavi yöntemi, kemoterapi yöntemi ve radyasyon tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Yorum bırakın